Yetişkinlere oranla bebekler çok çabuk üşürler. Bebeklerin derilerinin yüzeyi, nispeten büyüktür. Bu nedenle çok çabuk ısı ve nem kaybederler. Fakat ısıyı dengeleme yetenekleri henüz gelişmediğinden sıcağa karşı aşırı duyarlıdırlar. Hemen terlerler. Serin bir hava akımının etkisiyle de derhal üşütürler. Bu nedenle bahar aylarında ve yazın bebeği gerektiği gibi giydirmek hayli zordur, hatta bazen kış aylarından bile daha zordur…

Anneler, baharda bebeklerini giydirirken, şu kurallara dikkat etmelidirler:

• Sıcak günlerde bile bebeğinizle birlikte gezmeye çıkarken yanınıza bir yün almayı unutmayın. Akşam olduktan sonra, hava serinleyebilir.

• Bahar ve yazın, evdeki ısı, dışarıya oranla daha düşüktür. Bebeğinizi bu mevsimde sık sık açık havaya çıkartın. Dışarı çıkarken soymayı, içeri girerken de giydirmeyi ihmal etmeyin.

• Sentetik iplikten yapılmış giysiler, bu mevsimde bebeklere giydirilmemelidir. Pamuklu ya da merserize kazaklar, pantolonlar ve çoraplar hem ısıyı kolay geçirir, hem de teri emerler.

• Çok sıcak günlerde bebekler, çıplak ayakla dolaşmaya bayılırlar. Ayaklardaki kalın yağ tabakası, soğuğa karşı iyi bir koruyucudurlar. Deri çizmeler ve deri ayakkabılar, bebeğin ayaklarını terletmekten başka bir işe yaramaz. Hava serinlerse, bebeğin ayaklarına yün patik, ya da merserize çorap giydirmeniz yeter.

DOĞRU GİYDİRİLDİĞi NASIL ANLAŞILIR ?

Baharda bebeğe giydireceğiniz giysiler, elbette havanın serinliğine bağlıdır. Sıcak, güneşli mayıs ayına karşılık yağmurlu nisan ayları serin geçer, örtüleri kaldırın. Serin bahar günlerinde bile yün

hırka, yün başlık ve sıcak bir battaniye  yeter.

Bebeğiniz emekleme dönemine bahar aylarında girmişse, uzun pantolon, uzun çorap ve kazak giymek zorundadır. Güneş hayli ısıtsa bile, yerler ve özellikle çayırlar, henüz ısınmamıştır. Kıştan yaza geçiş döneminde, bebeğin üşüyüp terlemediği sık sık kontrol edilmelidir. Kollar ve bacaklar sıcak olmalıdır, bebeğin başı, terden ıslanmamalıdır.

EN ÖNEMLİ GİYSİ: BAŞLIK

Yazın sıcak günlerinde bebeğinizi gölgede kısa kollu bir pamuklu gömlek ve kısa merserize tulumlarla gezdirebilirsiniz. Hafif bir başlık, ancak rüzgârlı havalarda, ya da bebeğinizin saçları azsa gereklidir. Bebeğinizin öğle uykusunu açık havada uyumasını istiyorsanız üstünü pamuklu bir battaniye ile örtün.

Emekleyen bebeklerin en önemli giysileri, güneşe karşı koruyucu başlıklardır: Kafatası kemikleri kalın değildir, saçları da henüz sıklaşmamıştır, bu nedenle başlarına hemen güneş geçer. Bebeklerin sırtları ve omuzları da çok çabuk yanar. Bu nedenle, bebeğiniz güneşe alışık olsa bile, sıcak yaz günlerinde 20 dakikadan fazla güneşin altında çıplak dolaşmasına izin vermeyin.